Oferta specjalna dla Rodziców Uczniów z SP 202

Fundacja C.E.L. w ramach projektu partnerskiego LSW Wierzbno proponuje pomoc Rodzicom Dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 202 ofertę specjalną składającą się z kilku elementów.

Czekamy na telefon…

⇒KONSULTACJE INDYWIDUALNE Z PSYCHOLOGIEM

Jeżeli w Państwa rodzicielskim życiu pojawiają się pytania i wątpliwości …
Jeżeli macie problem w ustalaniu zasad i konsekwentnym ich egzekwowaniu …
Jeżeli kontakty z dzieckiem bywają źródłem domowych spięć …
Jeżeli szukacie sposobów motywowania dziecka do współpracy i współdziałania …

Podczas jednego lub kilku spotkań, w zależności od potrzeb i wagi spraw, wspólnie z terapeutą poszukacie Państwo źródeł problemów oraz najefektywniejszej drogi do pożądanej zmiany.

To już za nami…

⇒SPOTKANIA GRUPOWE DLA RODZICÓW DUŻYCH DZIECI, czyli jak przygotować się do „wierzgania” w preludium okresu dorastania i jak zadbać o to, żeby miało ono wymiar rozwojowy, a nie nadmiarowy”.

Jeśli czujesz, że nie nadążasz za tym co dzieje się z Twoim dzieckiem…
Jeśli nie zawsze wiesz o co chodzi, bo emocji jest tak dużo…
Jeśli niepokoi Cię, że coraz mniej rozmawiasz ze swoim dzieckiem…
Jeśli od otoczenia dostajesz dziwne informacje…
Jeżeli zależy ci na zrozumieniu, zmianie i budowaniu dobrej relacji…

Przygotowaliśmy superekspresowe zajęcia grupowe 12-godzinny program wyrównania „deficytów” rozwojowych dla Rodziców, czyli cztery 3-godzinne spotkania w następujących terminach: 9 maja, 16 maja, 23 maja i 30 maja 2019. Zajęcia obywają się we czwartki w godzinach 17.30-20.30

Szósta, siódma, ósma klasa to dla wczesnych nastolatków często etap początkowy uwalniania się od ścisłej kurateli rodzicielskiej i budowania własnej tożsamości. Zaczyna się nieśmiałe testowanie granic Mamy i Taty, coraz bardziej intensywne poszukiwanie akceptacji rówieśniczej, a w końcu pojawiają się wyraźne oznaki buntu przeciwko „nudnym zadaniom i absurdalnym obowiązkom, które są chorym pomysłem sfrustrowanych życiem dorosłych”… Bywa, że słodkie kochane dziecko wypowiada słowa, które tną i ranią Rodzica do żywego… dwa tygodnie temu było takie kochane i słodkie… często rodzice szukają usprawiedliwień na zewnątrz… „gdyby nie koledzy…” Dzieci stawiają wyzwania. Rodzic nie zawsze jest gotowy. One chyba szybciej dorastają.

Wspólnie spróbujemy przetrwać trudny koniec Roku i przygotować się do wyzwań jakie stawia przed Rodzicami dużo wolnego czasu latem.

To już za nami…

⇒SPOTKANIA GRUPOWE DLA RODZICÓW MAŁYCH DZIECI, czyli jak stale pomagać dziecku w procesie pożegnania się z okresem beztroskiej zabawy i jak towarzyszyć na kolejnych etapach rozwoju związanych z wdrażaniem zadań i obowiązków w szkole i nie tylko…

Jeśli w zachowaniu Twojego dziecka coś się zmienia i niepokoi…
Jeśli nie zawsze rozumiesz co i dlaczego robi Twoje dziecko…
Jeśli trudno akceptować jego wybory i zachowania…
Jeśli Twoje dziecko zachowuje się inaczej niż inne dzieci…
Jeśli od otoczenia dostajesz dziwne informacje o swoim dziecku…
Jeżeli czujesz przeciążenie sprawami szkolnymi dziecka…
Jeżeli zależy ci na zmianie i dobrej relacji dzieckiem…
A w końcu jeśli, tak jak każdemu z nas, zdarza Ci się tracić cierpliwość i robić coś, czego potem żałujesz lub się wstydzisz …

Przygotowaliśmy 12-godzinną „grupową edukację rodzicielską w pigułce” podzieloną na cztery równe części, czyli cztery 3-godzinne spotkania.  OSTATECZNY TERMIN ROZPOCZĘCIA GRUPY MINĄŁ 28 MARCA 2019

⇒WIECZORY PRZY HERBACIE Z PSYCHOLOGIEM
czyli czas na to, co najważniejsze w codziennym życiu Rodzica i o czym nie ma z kim pogadać…

Zaplanowaliśmy pięć „herbacianych” poniedziałków od 11 marca do 8 kwietnia 2019 w godzinach 18-20.

W każdy poniedziałek proponowaliśmy wstępnie temat rozmowy, ale najchętniej „pochyliśmy” się nad tym z czym Państwo do nas przychodzą, bo w gruncie rzeczy to z czym przychodzicie jest dużo ważniejsze do „zaopiekowania” niż tematy planowane wcześniej w oderwaniu od tego, co Was trapi „tu i teraz”

• 11 marca 2019                                                                                                                                                         O rozumieniu potrzeb dzieci, czyli o tym co kto słyszy i co kto mówi oraz o tym dlaczego mamy dwoje uszu, a jedne usta?
  • 18 marca 2019                                                                                                                                                           O budowaniu relacji z ludźmi i skąd tyle cierpienia i samotności w życiu rówieśniczym naszych dzieci – jaki w tym udział nasz i komputerów?
  • 25 marca 2019
    Jak nie chodzić do szkoły kolejny raz od zerówki do matury, czyli co w sprawach szkoły należy do dziecka, a co do rodzica i dlaczego warto o tym pomyśleć dwanaście lat przed maturą?
  • 1 kwietnia 2019                                                                                                                                                         O poczuciu humoru w życiu rodzinnym i o tym jak trudno kiedy go zabraknie czyli o zachowaniu równowagi między rygorem, a luzem.
  • 8 kwietnia 2019 O bólach brzuszka, głowy, ciągłych wypadkach i innym chorowaniu naszych dzieci kiedy jest im trudno i nie radzą sobie z emocjami.

Spotkania odbywały się w lokalu FUNDACJI C.E.L.

OFERTA TYLKO DLA RODZICÓW uczniów ze SP nr 202
Udział w zajęciach jest nieodpłatny! 😊

Zadanie współfinansowane jest ze środków Miasta Stołecznego Warszawy Dzielnicy Mokotów w ramach projektu partnerskiego LSW Wierzbno