Młodzi dorośli

JEŻELI JESTEŚ MŁODĄ OSOBĄ czasem nie widzisz sensu i możliwości by zmieniać swoje życie, Twoje relacje z rówieśnikami nie są takie jakbyś chciał, potrzebujesz wsparcia w samodzielnym i niezależnym budowaniu własnego życia oraz pomocy w opracowaniu strategii interwencji w konkretnej sprawie, to oferta Fundacji C.E.L. została stworzona z myślą o Tobie.

SPOTKANIA INDYWIDUALNE jest to rozmowa o tym, co dręczy, co przeszkadza, co utrudnia życie… Wspólnie łatwiej dojść do źródła problemu oraz wpaść na dobry pomysł i wypracować konstruktywne rozwiązania. Rozmowa indywidualna to pierwszy krok do dalszych decyzji dotyczących tego, co warto w życiu i co można dalej w Fundacji C.E.L.

SPOTKANIA GRUPOWE to ciekawa przygoda ze sobą i z innymi. Pomagamy w pokonaniu własnych ograniczeń i w radzeniu sobie z problemami, wyzwaniami i zmianami w życiu codziennym. Uczymy takich metod i sposobów wprowadzania zmian, które skutecznie aktywizują i angażują. Wprowadzamy kulturę stałego dbania o jakość własnego życia, poprzez rozwijanie umiejętności sprawnego zarządzania sobą. Skupiamy się na promowaniu pozytywnych wzorów funkcjonowania społecznego  i zadaniowego oraz na rozwijaniu umiejętności potrzebnych do bycia liderem dla siebie  i dla rodziny.

Na spotkaniach grupowych uzyskasz nie tylko fachową pomoc, wsparcie oraz narzędzia, które pozwolą Ci wnieść dobre zmiany w swoim życiu  ale również poznasz ludzi, którym Twoje problemy będą znane z własnych życiowych doświadczeń, którzy Cię zrozumieją i wysłuchają

ŻEBY CHCIAŁO SIĘ CHCIEĆ

Jeśli czujesz, że coś jest nie tak w Twoim życiu, ale nie wiesz o co chodzi  i od czego zacząć zmiany, proponujmy zajęcia grupowe dla tych, którzy czują się pogubieni w codzienności oraz chcą sprawniej zarządzać sobą i swoim życiem. To szansa na rozpoznanie i wyeliminowanie wieloletnich nawyków, które utrudniają realizację tego, co dla Ciebie ważne.

JAK OBUDZIĆ SWÓJ POTENCJAŁ, CZYLI JAK ZAOPIEKOWAĆ SIĘ SWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Jeśli nie rozumiesz dlaczego nie udaje Ci się realizować tego, co zamierzałeś zrobić, proponujemy zajęcia grupowe, których celem jest pomoc w zdobyciu umiejętności potrzebnych do efektywnego funkcjonowania zadaniowego, związanego z realizacją celów w krótkoterminowej i długoterminowej perspektywie.

W POSZUKIWANIU NOWEGO DOROSŁEGO JA – SPECJALNE SPOTKANIA DLA STUDENTÓW

Jeśli chcesz odnaleźć się w chaosie zmian, które pojawiają się wraz z początkiem dorosłego życia i wykorzystać to, co niosą ze sobą te zmiany, proponujemy zajęcia grupowe, których celem jest pomoc w mierzeniu się z tęsknotą za tym, co zostało za nami oraz odkrywanie przyjemności w stawianiu pierwszych kroków w nowym życiu, z nowymi ludźmi  i z nowymi ważnymi sprawami.

GRUPA DOROSŁYCH DZIECI ALKOHOLIKÓW

Jeśli czujesz, że trudna przeszłość  zatrzymuje Cię w miejscu. W tej grupie pomagamy pokonać trudności wynikające z wychowywania się w rodzinie z problemem alkoholowym. Pomagamy również w uruchamianiu zmian potrzebnych do pokonania współuzależnienia  i do podjęcia dobrych dla siebie decyzji.

APETYT NA DOBRE ZWIĄZKI

Jeśli tkwisz w pułapce trudnego związku, w którym masz więcej problemów niż radości, proponujemy spotkania dla Młodych Kobiet, które doświadczały trudnych relacji i z obawą czekają na szczęśliwy związek. Zrobimy z Tobą pierwszy krok do zbudowania nowego, lepszego związku.  Pomożemy zadbać o siebie i podpowiemy, jak ustrzec się przed tzw. „toksycznymi” związkami.

BLISKIE MIJANIA I SPOTYKANIA

Jeśli szukasz dobrych rozwiązań w kontaktach z innymi ludźmi, proponujemy zajęcia grupowe dla tych, którzy chcą pracować nad budowaniem zdrowych relacji z bliskimi i dalszymi ludźmi. Na zajęciach dowiesz się, jak pielęgnować partnerskie relacje i rozwijać sztukę dogadywania się z osobami „z innej bajki”.

PRZYGODA Z SAMYM SOBĄ

Jeśli szukasz drogi do siebie i do innych, jeśli często trafiasz w ślepe uliczki, jeśli w Twoim życiu dzieje się albo za mało, albo za dużo. Jeśli często popadasz ze skrajności w skrajność i czasami  tracisz nad tym kontrole to na krótkich tematycznych spotkaniach skupionych wokół sześciu problemów pomagamy rozpoznać zagrożenia i potencjały, zrozumieć powody życia na huśtawce i zaplanować działania korygujące. Tematy poszczególnych spotkań to:

• Rzecz o zmianie – skąd czerpać odwagę, żeby zacząć i wytrwać
  • Rozumienie związków przyczynowo – skutkowych, czyli o wielkich i małych wojnach wewnętrznych
  • O tym jak marzenia zamienią się w cele i skąd brać siły do ich realizacji
  • Na co mam wpływ, a na co wpływu nie mam, czyli jak robić, żeby coś zrobić?
  • Jak pokonać brak wiary w siebie, czyli o roli działań zastępczych
  • Współpraca i współdziałanie w życiu codziennym – o byciu sobą i budowaniu pomostów do innych

Spotkania dotyczą sprawnego zarządzania sobą, życiem, zadaniami, czasem, a także planowania i oceny ryzyka